Naiskiekon ulkomaiset sarjat (PWHL, SDHL, SWHL jne.)

Carabasin Markiisi

Luottopelaaja
Viestejä
6 881
Aloitetaan nyt tällainen ketju myös naiskiekkoilun ammattilais- ja puoliammattilaisliigoista. Etenkin tuon PWHL:n kehittymistä on mielenkiintoista seurata ja Ruotsi sekä Sveitsi vetävät suomalaispelaajia. Muistakin otsikon alle menevistä sarjoista voi keskustella tässä.

PWHL (Professional Women's Hockey League) on siis tämä kaudella 2023-24 aloittanut uusi Pohjois-Amerikan naisten ammattilaisliiga, uusi "naisten NHL". Tätä sarjaa ennenhän rapakon takana oli useampikin viritys naisten ammattilaiskiekkoilulle: Kanadan CWHL (2007-2019), rajat ylittänyt NWHL/PHF (2015-2023) ja erilaiset alueelliset liigat muun muassa. PWHL perustettiin noiden edellisten ammatilaissarjojen pohjalle mm. Chelsean futisjengiä omistavan Mark Walterin rahoilla. Sarjan pokaalikin on nimeltään Walter Cup. Ensimmäiselle kaudelle sarjaan saatiin mukaan kuusi joukkuetta (Boston, New York, Minnesota, Toronto, Ottawa, Montreal), joita ei ole nimetty sen kummemmin, vaikka ilmeisesti jonkinlainen identiteetti näille "original six"-joukkueille - tai siis amerikkalaisittain "franchiseille" - on tulevaisuudessa luvassa. Ensimmäisellä kaudella Susanna Tapani (aloitti Minnesotassa, siirtyi kesken kauden Bostoniin) oli sarjan ainoa suomalaispelaaja. Sarjassa pelataan 24 ottelun runkosarja, jota on tätä kirjoitettaessa pelattu 19 kierrosta Toronton johtaessa sarjaa.






SDHL (Svenska Damhockeyligan) eli Ruotsin naisten jääkiekon pääsarja on tullut suomalaisille tutuksi useiden maajoukkuepelaajien kautta. Sarjassa onkin kotimaan Naisten Liigaan verrattuna saatu moni asia paremmaksi ja mielenkiintoisemmaksi: katsojaluvut ovat reilusti suurempia, tv-näkyvyys parempaa ja useilla pelaajilla mahdollisuus vähintään puoliammattilaisuuteen. Lisäksi sarjassa nykyään mm. sallitaan taklaaminen. Sarjaa on viime vuodet hallinnut yhdistynyt joukkue Luleå HF/MSSK, joka on vienyt viimeisestä kymmenestä mestaruudesta 7 ja jota useat suomalaispelaajat ovat edustaneet, mm. Jenni Hiirikoski. Sarjassa on kymmenen joukkuetta.




PostFinance Hockey League-sponsorinimellä tunnettuun Sveitsin pääsarjaan (myös SWHL) on tasaisesti myös siirtynyt suomalaispelaajia ammattimaisemman pelaamisen perässä. Sarjassa on kahdeksan joukkuetta, joista ZSC Lions on hallinnut sarjaa viime vuosina ja voittivat mestaruuden myös tänä keväänä. Ilvestäkin edustaneet Jenna Suokko ja Maija Otamo jäivät hopealle.


 
PWHL:n kautta aikain ensimmäisissä finaaleissa kohtaavat Susanna Tapanin maalilla jatkoon edennyt Boston ja joko Tapanin alkukauden seura Minnesota tai Toronto, joiden keskinäinen välieräsarja meni ratkaisevaan vitospeliin.



 
Historian ensimmäinen Walter Cup-voittaja oli siis Minnesota. Sarjan avauskauden MVP oli Toronton Natalie Spooner.




Sarjan historian toinen draft on juuri takana ja ykkösvaraukseksi nousi Kanadan maajoukkueessakin kovaa jälkeä tehnyt hyökkääjä Sarah Fillier, joka matkaa New Yorkiin. Kaksi suomalaisvaraustakin nähtiin, kun Ronja Savolainen varattiin Ottawaan ja Noora Tulus New Yorkiin. Toivottavasti suomalaispelaajia sarjassa myös ensi kaudella nähtäisiin.

 
Kohtuullisen väkisin väännetyn oloiset nimet. Toronton Valtikat? Wtf?

"Tulevasta kaudesta lähtien joukkueet tunnetaan nimillä Boston Fleet, Minnesota Frost, Montréal Victoire, New York Sirens, Ottawa Charge ja Toronto Sceptres."

 
Hiirikoski jahtaa taas yhtä Ruotsin mestaruutta.

"Luulajalaiset ovat voittaneet mestaruuden kuudesti peräkkäin ja voittivat myös tämän kauden runkosarjan, joten heitä voidaan pitää finaalin ennakkosuosikkeina. Joukkue ei nojaa enää suomalaispelaajiin yhtä vahvasti kuin ennen, koska Noora Tulus ja Ronja Savolainen siirtyivät Pohjois-Amerikan ammattilaissarjaan ja Jenna Pirttijärvi paikallisvastustaja Skellefteån riveihin.

Jenni Hiirikoski, Viivi Vainikka ja Petra Nieminen ovat kuitenkin yhä mukana. Lisäksi valmennukseen on tullut Rosa Lindstedtin myötä suomalaisväriä."

 
PWHL:n historian toisella kaudella joukkueet saivat siis nimet ja välieräparit ovat Toronto Sceptres - Minnesota Frost (voitot tällä hetkellä 1-2) ja Montreal Victoire - Ottawa Charge (voitot 1-1). Minnesota on siis tällä hetkellä hallitseva mestari. Ensi kaudella sarjassa on kahdeksan joukkuetta, kun Vancouver ja Seattle liittyvät PWHL:aan.


Ruotsissa SDHL:n mestaruuden voitti Frölunda, joka katkaisi Luleån vuodesta 2018 jatkuneen mestaruusputken. Sveitsissä ykköseksi nousi SC Bern, joka puolestaan katkaisi ZSC Lionsin naisten kolme vuotta jatkuneen marssin. Mielenkiintoisin tieto on kuitenkin se, että Suomi alkaa olla jatkossa ainoa naisten kärkimaista, jossa taklaamista ei sallita ja jos mukana meinataan pysyä, on aika seurata perässä.

 
Takaisin
Ylös